Zagreb, stad van de spar

Sorry voor de late update! Het is leuker om de reis te ervaren dan erover te schrijven.

Na Budapest kwam Zagreb. Persoonlijk keek ik heel hard uit naar Kroatië. Zoveel van gehoord, super mooi, veel natuur, etc. Natuurlijk kon ik dat niet verwachten van de hoofdstad. Ook het mindere weer deed er niet echt goed aan. De eerste dag was nogal somber, gelukkig hadden we enkele toffe binnenlocaties gevonden waar we onze dag mee konden vullen.

We kwamen, na een lange treinrit, laat en uitgehongerd toe in Zagreb. Op zoek naar iets te bikkelen herinnerden we ons een van de tips. De hippe tent Mundoaka, ons getipt door Laura S., bleek nog open te zijn, we smeerden onze kuitjes en gingen er na het inchecken direct op af. Het bleek echt wel de moeite! Street food, maar dan wel degelijk met een leuk speciaal mayonnaiseke.

We hadden natuurlijk de perfecte kamer uitgekozen… zo net naast een tramhalte, perfect. Snel nog even opzoeken hoe lang de trammen rijden in Zagreb. Oh tot 24u, prachtig kunnen we toch nog rustig slapen. Oh maar van 24u tot 6u rijden de nachttrams. Magnifiek. Zeker die oudere modellen die piepen en kraken en nieuwe betekenis geven. Het was vanaf de eerste nacht duidelijk, de isolatie van het hotel kon wel wat beter.

De volgende dag, half uitgeslapen, wakker gemaakt door gekraak en gepiep gecombineerd met af en toe eens een toeter omdat er weer maar eens een auto op het midden van de weg geparkeerd stond, begonnen we onze tocht door Zagreb richting het Museum of Broken Relationships. Perfect voor een huwelijksreis toch? Het is een uniek concept en zeker de moeite waard om even langs te gaan!

Ok, even pauzeren. We vonden een leuk winkeltje dat super lekkere fruitsapjes verkocht genaamd JuiceBox. Mijn favoriet was Svježe dan oftewel vertaald naar “Frisse Dag”. Een prachtige mix tussen limoen, gember, appel, en nog wat andere zaken. Bon, het was lekker!

Onze tweede binnen activiteit was het Museum der illusies. Buiten een hele hoop schoolkinderen die met alles bezig waren buiten de illusies was het er best wel leuk. Ook hebben we er even kunnen genieten van enkele hersenbrekers.

Wapenschild van Zagreb. Helemaal bestaande uit de dakpannen van de Sint Mark Kerk.
Kunstpaviljoen. Het eerste pre-fab gebouw in Europa!

Wat hebben we dan nog gedaan? Heel veel rondgelopen en het waren de kleine details die de trip af maakten, maar van onze meeste vondsten hebben we niet echt foto’s.

Op de versmarkt wogen ze hun groenten en fruit nog af met ouderwetse weegschaaltjes.

Als laatste. Toen we op de versmarkt rondliepen, wat bestond uit miljoenen standjes verse groenten, merkten we op dat de marktkramers daar nog fervent met oude weegschalen werkten. Efficient! Zeker als je het elke dag snel terug moet opruimen!

Misschien vraag je je nog steeds af waarom Zagreb de stad van de spar is? Wel, er zijn 1001 spar supermarkten te vinden in de stad, echt gek!

De volgende halte is Split! Stay tuned.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *